70 % suomalaisista ei usko polttoaineen hintojen laskevan

Enemmistö kuluttajista ei usko dieselin tai bensan hinnan tippuvan lähikuukausina, selviää Komparaten tekemästä kyselystä, johon on tähän mennessä vastannut lähemmäs 5 000 henkilöä.

Vertailusivusto Komparate kysyi kuluttajilta, uskoivatko he polttoaineiden hintojen tippuvan kesäksi. Kyselyyn tähän mennessä vastanneista 4 939 henkilöstä 70 prosenttia ei usko dieselin tai bensan hinnan laskevan. Kohonneet polttoaineiden hinnat ovat puhututtaneet ihmisiä mediassa sen jälkeen, kun monen kipurajana pitämä kaksi euroa ylittyi selvästi. Polttoaineiden hintojen nousu on saanut kuluttajat vähentämään autoilua ja kuljetusalan lähes kriisiin.

Turhia reissuja karsitaan

Polttoaineiden kallistuminen näkyy monen kuluttajan kukkarossa, sillä Suomi on iso maa ja välimatkat pitkiä. Moni kertookin vähentäneensä turhia reissuja autolla. Sukulaisia ei raaskita enää käydä tapaamassa joka viikonloppu ja kauppareissulla tehdään viikon ostokset kerralla. Autoilun selvä kallistuminen on saanut osan myös pohtimaan opiskelu- tai työpaikan vaihtoa, jos hinnat eivät laske. Pieni- ja keskituloisille pitkä työmatka syö ansiotuloista merkittävän osan, eikä veronalennus riitä kattamaan kuluja lähellekään.

Erityisesti polttoaineiden hinnat ovat herättäneet närkästystä dieselautojen omistajien keskuudessa, jotka penäävät oikeutusta käyttövoimaverotukselle nyt, kun diesel on maksanut enemmän kuin bensa. Dieselin korkea hinta vaikuttaa varmasti, esimerkiksi karavaanarien suunnitelmiin, joissa tulevan kesän ajoreittejä suunnitellaan entistä tarkemmin. Tänä kesänä monen matkailijan kannattaa varautua kalliimpiin hintoihin, sillä kohonnut sähkön hinta todennäköisesti nostaa myös laituri- ja leiripaikkojen maksuja.

Verotus nostaa dieselin ja bensan hintoja

Tilastojen mukaan, Suomi on ollut viime aikoina kärkipäässä, mitä tulee dieselin ja bensan hintoihin Euroopassa. Suomessa polttoaineiden hintaa nosta tiukka verotus, joka on dieselin hinnasta noin 50 prosenttia ja bensan hinnasta 60 prosenttia.

Suomi ei kuitenkaan ole tehnyt veronalennuksia, kuten useat muut maat Saksa, Iso-Britannia ja Ranska mukaan lukien, jotka ovat laskeneet polttoaineiden verotusta, etteivät hinnat nousisi kohtuuttomasti. Veroalennuksen sijaan, Suomessa päätettiin laskea polttoaineiden jakeluvelvoitetta, jonka toivotaan laskevan polttoaineiden hintoja tilapäisesti. Hintojen muutos on ollut kuitenkin hidasta ja jakeluvelvoitteesta kokonaan luopumista vaatineen kuljetusalan mielestä riittämätön.

Lähteet: STT Info / Vertailusivusto Komparate

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *