85 % suomalaisista säilyttää autoaan pääasiallisesti ulkona

Autojen akkuhallintaratkaisuihin erikoistuneen CTEKin kyselystä käy ilmi, että vain pienellä osalla suomalaisista on käytössään lämmin autohallipaikka. Talvikelit aiheuttavat usein käynnistysongelmia, jotka eivät välttämättä liity auton moottoriin, vaan akkuun. Varsinkin lämpötilan vaihtelut kurittavat akkua.

Moni suomalainen taitaa auton kylmäkäynnistyksen ja lämmittää auton moottoria ja sisätilaa ennen käynnistystä.

– Harva kuitenkaan tietää, että akku on jääkylmä, vaikka moottoria olisikin lämmittänyt. Kylmillä säillä akku purkautuu rajustikin käynnistyksen aikana. Autoa pitää ajaa jopa yli 15 kilometriä, jotta akku alkaa ottaa jälleen kunnolla virtaa vastaan, CTEKin myyntipäällikkö Pasi Ahola sanoo.

Akun kannalta olisikin tärkeää, että ulkona kylmässä säilytettävällä autolla ajettaisiin vähintään pari kertaa viikossa ja noin tunnin ajan.

– Ulkona säilytettävien autojen akun varaus purkautuu käynnistettäessä rajummin, joten sitä tärkeämpää olisi tehdä säännöllinen ylläpitolataus. Hyvä tahti olisi kerran kuukaudessa, Ahola vinkkaa.

– Markkinoilla on nyt myös ylläpitolatureita, jotka ovat verkkovirrasta riippumattomia. Ne soveltuvat erinomaisesti myös ulkona autoa säilyttäville. Niiden avulla voi ladata ja ylläpitoladata mitä tahansa 12 V:n lyijyhappo- tai litiumakkua missä tahansa ja tyhjentyneen akun saa elvytettyä jo vartissa.

CTEKin teettämästä kyselystä käy ilmi, että 15 % suomalaisista käyttää polttoainetoimista lisälämmitintä.

– Heidän kannattaisi muistaa, että lisälämmitin ja erityisesti auton puhaltimet saavat virtansa auton akusta. Jos sitä käyttää säännöllisesti ilman auton ylläpitolatausta, riskinä on tyhjä akku ja käynnistysongelmat, Ahola muistuttaa.

Ylipäätään nykyautoissa on yhä enemmän erilaisia sähköä kuluttavia laitteita, jotka kuluttavat akkua. Lisäksi autossa myös saatetaan ladata esimerkiksi älylaitteita.

– Kun auton akku on hyvin huonossa kunnossa, voi pelkkä puhelimen lataaminen johtaa auton akun täydelliseen tyhjenemiseen. Myös esimerkiksi tehokkaat äänentoistolaitteet autossa lisäävät akun kulutusta, Ahola sanoo.

Lähde: ePressi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *