MINI-perheen ensimmäinen täysin sähköinen crossover

MINI esittelee MINI Concept Aceman -konseptiauton. Se on ensisilmäys tulevien MINI-sukupolvien uuteen muotoiluun. Konseptiauto keskittyy muotoiluun ja teknisiin innovaatioihin, jotka määrittelevät tulevan MINI-perheen tunnusomaista muotokieltä.

Charismatic Simplicity, eli karismaattinen yksinkertaisuus tarkoittaa täyssähköistä voimalinjaa, selkeää ja pelkistettyä muotokieleltä, uutta digitaalista kokemusta sisätiloissa ja vastuullista materiaalisuunnittelua täysin ilman nahka- tai kromiosia. MINI tuo nämä ominaisuudet ensimmäiseen premium-luokan crossover-malliin pienten autojen segmenttiin.

– MINI Concept Aceman antaa ensimmäisen välähdyksen täysin uudesta autosta, joka rakentaa sillan malliperheen MINI Cooperin ja MINI Countrymanin väliin, sanoo Tina Jarlerud, MINIn Pohjois-Euroopan johtaja.

Tämä konseptiauto heijastaa sitä, kuinka MINI keksii itsensä uudelleen täysin sähköistä tulevaisuutta varten ja mitä se edustaa: sähköistetty karting-ajamisen tunnelma, kattava, mutta yksinkertainen digitaalinen kokemus ja ympäristöjalanjäljen minimoiminen.

Esimerkiksi digitaalisten ohjainpainikkeiden pinnat ovat neulottua kierrätystekstiiliä raikkailla värikontrasteilla ja ohjauspaneeli on uusi pyöreä OLED-näyttö. Yksityiskohdat luovat uuden, ainutlaatuisen sisustuskokemuksen.

– Täyssähköautokonsepti mahdollistaa suunnittelun ohjaamisen kohti MINIn perinteisiä ydinarvoja luovan tilankäytön periaatteen mukaisesti, sanoo Oliver Heilmer, Head of MINI Design. Näin luodaan automalleja, jotka vievät vähän tilaa tiellä ja tarjoavat edistyksellistä mukavuutta, monipuolisuutta ja aiempaa enemmän ajonautintoa kuljettajalle.

MINI Concept Acemanissa on neljä ovea, suuri tavaratila, ja sisätilaa viidelle hengelle. Auton pituus on 4,05 metriä, leveys 1,99 metriä ja korkeus 1,59 metriä. Auton rakenne perustuu toiminnalliseen suunnitteluun lyhyillä ylityksillä. Näin saadaan mahdollisimman paljon tilaa matkustajille ja matkatavaroille minimaalisilla ulkomitoilla.

Rohkea keulan muotoilu

MINI Concept Acemanin pystysuora keula on silmiinpistävä. Brändin ikoninen muotoilu on uudistettu crossoverin ominaisuuksiin ja täysin sähköiseen voimalinjaan. Etuosan keskellä olevaa jäähdyttimen säleikköä ympäröivät selkeät pinnat, säleikön perinteisesti kuusikulmainen ääriviiva on muotoiltu uudelleen kahdeksankulmaiseksi.

Uutta muotoilua korostaa myös säleikön valaistu runko, jonka vaaleanvihreä LED-valaistus näkyy selkeänä niin päivänvalossa kuin pimeässä. MINI Concept Acemanin keskimmäisen säleikön elementti on täysin suljettu, mutta sen yläosaan integroidut Matrix LED -valot toivottavat matkustajat tervetulleiksi valotehosteilla.

Takaosan pinnat ja vaakasuorat linjat antavat MINI Concept Acemanille modernin ulkonäön, ja korostavat selvästi sen leveyttä.

Minimalismia sisätiloissa

Digitalisaatio on mahdollistanut minimalistisen konseptin, joka samalla maksimoi ajokokemuksen MINIlle tutulla tavalla. Sisätilojen muotoilu on pelkistettyä, ääriviivat ovat selkeitä ja yksityiskohdat viimeisteltyjä. Konseptiauton kuljettajan ajoasento on tiivistetty täysin olennaiseen, aivan kuten klassisen MINIn suunnittelija ajatteli jo vuonna 1959. Alec Issigonis suunnitteli sisustuksen, joka istuimien, ohjauspyörän ja vaihdevivun lisäksi tarvitsi vain soikean mittariston ja keinukytkimet vertaansa vailla olevaan ajonautintoon. Perinteen mukaisesti MINI Concept Acemanin kytkimet on sijoitettu suuren näytön alle. Toimintoja ohjataan kosketusnäytöltä ja fyysisillä painikkeilla.

Keinukytkimillä käytetään seisontajarrua, vaihdetaan vaihteita, käynnistetään ja sammutetaan moottori sekä valitaan Experience Modes -käyttötilat ja säädetään äänenvoimakkuutta. Jokainen kytkin on suunniteltu mahdollisimman intuitiivisesti käytettäväksi, yksilölliseksi kiertonupiksi tai keinukytkimeksi.

Innovatiivinen käyttöliittymä pyöreällä OLED-näytöllä

MINI on maailman ensimmäinen autonvalmistaja, joka esittelee pyöreän OLED-näytön. Näyttö ja käyttöliittymä ovat moderneja versioita tutusta mittaristosta, ja näin avaavat MINIn tulevaisuutta ja samalla kumartavat perinteille.

Käyttöliittymässä on myös moderni ulkoasu ja tarkasti suunnitellut widget-apusovellukset. Tuotantoajoneuvon näyttö- ja ohjausjärjestelmä perustuu MINI-käyttöjärjestelmän uusimpaan sukupolveen, joka on ensimmäistä kertaa rakennettu Android Open Source Project (AOSP) -ohjelmistopinoon.

Yksi kohokohta on näyttöalue, joka ulottuu keskusnäytön ulkopuolelle. Liikkuvaa kuvaa voidaan siirtää ohjausjärjestelmästä koko kojelaudalle. Tämä luo digitaalisen kokemuksen, joka ulottuu ovipaneeleihin asti. Projisointivaihtoehto avaa valikoiman esityksiä, kuten tarkan kartan tai kuvia leijailevista pilvistä. Esitysten värimaailmaa ja valaistustunnelmaa täydentävät myös sopivat äänitehosteet.

Käyttäjä voi myös käyttää omaa itse valitsemaansa kuva-aihetta OLED-näytölle personoidussa tilassa. Tätä uutta personointimuotoa täydentää kojelaudalla oleva liikkuva kuva, joka voi näyttää esimerkiksi pilvimuodostelmia, valtameren aaltoja tai uima-altaan hohtavan pinnan. Valittua projektiota korostaa myös sopiva äänitausta.

MINI Concept Acemanin Pop-up -asetustila tarjoaa edistyneen navigoinnin ja lukuisia sisäänrakennettuja ominaisuuksia . Järjestelmä voi ehdottaa sopivia navigointikohteita valitun luokan perusteella ja näyttää sitten reitin OLED-näytöllä sekä kojelaudan projisoinnin kautta.

Kohteeksi voi valita esimerkiksi vapaa-ajan aktiviteetin ”Seikkailu”-kategoriassa, suositun ravintolan ”Maukas”-kohdasta tai parhaillaan erityisesti aktiivisen ”trendaavan” tapahtumapaikan.

Jos kaipaat piristystä tai olet kyllästynyt, Vivid Mode mahdollistaa interaktiivisen esityksen OLED-näytölle ja viereisille pinnoille. Tämä on viihdetoiminto, jota voidaan käyttää sekä lyhyiden taukojen aikana liikennevaloihin pysähtyessä että korkeajänniteakkua ladattaessa.

MINI Companion toivottaa sinut tervetulleeksi

Jo ennen kuin aloitat matkasi, MINI Concept Aceman tarjoaa kokonaisvaltaisen kokemuksen valoilla ja äänillä, sulavalla siirtymällä ulko- ja sisätilojen välillä. Ajoneuvon keulaan syttyvät valot tervehtivät ensin ja kirkastuvat sitä mukaa, kun henkilö lähestyy. Samalla auton ulkoisista kaiuttimista kuuluu ääntä, jonka voimakkuus säätyy ajoneuvon ja lähestyvän henkilön välisen etäisyyden perusteella. Kun ajoneuvo on avattu, säleikön pinnalla näkyy Union Jack -grafiikka matriisi-LED-valoilla. Samanaikaisesti säleikön ympärillä oleva kehys ja oikean ajovalo vilkuttavat ystävällisesti.

Kun ovi avataan, auto heijastaa graafisen kuvan oven tuntumaan. Vastaava säteittäinen väripurske näkyy samanaikaisesti pyöreällä näytöllä. MINI Concept Acemanin tervetuloa-tervehdyksen täydentävät ohjausnäytöllä sanat ”Hey Friend”.

Ilman kromia ja nahkaa

Klassinen sisustustapa on yhdistetty erityisesti MINI Concept Acemanille kehitettyihin kestäviin väri- ja materiaalivalintoihin. Ei kromisia yksityiskohtia – ei ulko- eikä sisäpuolella. Ohjauspyörä, istuimet, ovipaneelit ja kaikki muut sisäpinnat ovat nahattomia. Ohjauspyörän reuna on laminoitu tummanvihreällä samettiveluurilla ja monitoimipainikkeet on integroitu taustavalaistujen tekstiilipintojen alle.

Ensiesittely gamescom 2022 -tapahtumassa Kölnissä

Yleisö pääsee tutustumaan MINI Concept Acemaniin ensimmäistä kertaa tietokone- ja pelimessuilla gamescom 2022 -tapahtumassa Kölnissä 24.–28.8.2022.

Täysin sähköinen tulevaisuus

MINI ilmoitti viime vuonna keskittyvänsä jatkossa vain täysin sähköisiin malleihin. Vuoden 2025 jälkeen polttomoottorilla varustettuja autoja ei enää tuoda markkinoille. Vuoteen 2027 mennessä täyssähköisten mallien osuus MINIn maailmanlaajuisesta myynnistä on vähintään 50 prosenttia, ja 2030-luvun alkuun mennessä MINI on täysin sähköinen merkki.

Lähde: Mimi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *