Pimeän tulo iskee -Nyt on siis aika ottaa heijastin käyttöön

Älä anna hämärän tai pimeyden yllättää kesken iltalenkin.

Syksy tuo tullessaan yhä aiemmin hämärtyvät illat, minkä lisäksi sateet heikentävät havaittavuutta entisestään. Ajoneuvojen kuljettajien havainnoidessa liikennetilanteita tuulilasin tai visiirin läpi ei ilman heijastimia oleva jalankulkija erotu kunnolla taustasta, vaikka tämä liikkuisikin valaistulla väylällä. Heijastin, heijastinliivi tai muu heijastava asuste onkin tärkeä turvavaruste kaikkialla

Lenkkeilijöiden on hyvä huomioida nopeasti hiipivä pimeys. Vaikka iltalenkille lähdettäessä olisikin vielä valoisaa, tulee hämärä ja sitä seuraava pimeä tähän vuodenaikaan yllättävän nopeasti.

”Huomiovärinen heijastinliivi on erinomainen lenkkeilijän varuste valoisaankin aikaan – pimeästä puhumattakaan. Sen ansiosta kulkija on helppo havaita hyvissä ajoin”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Heijastinliivit myös autoon

Myös autolla liikkeelle lähdettäessä on syytä varautua märkään ja pimeään. Ajonopeus tulee sovittaa sillä ajatuksella, että liikenteessä on aina myös ilman heijastinta liikkuvia jalankulkijoita ja valottomia pyöräilijöitä. On myös huolehdittava, että oman ajoneuvon valot toimivat ja ovat puhtaat.

Autoilijoiden pitää ottaa myös huomioon, että matka saattaa yllättäen keskeytyä esimerkiksi teknisen vian tai liikennevahingon vuoksi. Autosta ulos tultaessa kuljettaja ja matkustajat muuttuvat jalankulkijoiksi. Autosta tulisikin löytyä heijastinliivit kuljettajan lisäksi jokaiselle matkustajalle.

”Liivit tulisi sijoittaa autoon niin, että ne ovat tarvittaessa nopeasti kuljettajan ja matkustajien saatavilla – ei siis tavaratilan välipohjaan, matkatavaroiden alle”, Vesalainen muistuttaa.

Autoliitto on tehnyt videon jalankulkijan näkymisestä pimeällä erilaisissa tilanteissa. Autoliiton videon voit katsoa alta

Lähde: Autoliito


Muuta luettavaa muualta:

Seuraatko politiikkaa – Mitä se on?

Politiikka suomi on toimintaa, jolla pyritään vaikuttamaan valtion, valtioiden välisiin tai yhteiskunnallisiin asioihin tai toimintaa, jolla hoidetaan niitä. Politiikaksi kutsutaan usein poliittisten puolueiden toimintaa.

Tiedätkö mikä ulkoministeri on ja mitä se tekee?

Ulkoministeri on hallituksen jäsen, jonka päävastuulla ovat kansainväliset suhteet. Ulkoministeri on monissa maissa yksi merkittävimmistä ministerinviroista. Joissakin tapauksissa pääministeri tai presidentti ottaa itse ulkoministerin tehtävät  omiin käsiinsä.

Yleiset haittaohjelmat ja haavoittuvuudet Suomessa ja maailmalla

Maailman johtavan tietoturvayhtiön Check Point Software Technologiesin tutkimustoiminnasta vastaava Check Point Research (CPR) on julkaissut huhtikuun 2022 haittaohjelmakatsauksensa. Tutkijat raportoivat, että kehittynyt, itsestään leviävä ja modulaarinen troijalainen Emotet on edelleen maailman yleisin haittaohjelma. Suomen yleisin kyberkiusa oli Netwalker, joka tunnetaan myös nimellä Mailto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *