Rallista ja suomalaisista liikenteessä

Suomen mestaruusralli (ralli SM) on Suomen rallimestaruuskilpailu, joka järjestetään vuosittain eri puolilla Suomea. Kilpailu koostuu useasta erikoiskokeesta, jotka ajetaan asfaltti- ja sorateillä. Kilpailun voittaja määräytyy kokonaisajan perusteella, joka lasketaan kaikkien erikoiskokeiden ajasta yhteenlaskettuna.

SM-rallikilpailut ovat avoimia kaikille kilpailijoille, mutta sarjan mestaruudesta kilpailevat vain Suomen kansalaiset tai Suomessa pysyvästi asuvat ulkomaalaiset. SM-rallien lisäksi Suomessa järjestetään muita kansallisia ja alueellisia rallikilpailuja. Rallin suosio on Suomessa suuri ja maassa onkin useita maailman huippuluokan rallikuskeja, kuten Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen ja Marcus Grönholm.

Suomalaiset rallikuskit maailmalla ennen Kalle Rovanperää

Suomella on pitkä historia menestyksekkäiden rallikuskien tuottamisessa maailmalle. Ennen Kalle Rovanperän nousua rallin huipulle suomalaisia rallikuskeja, jotka ovat saavuttaneet merkittäviä saavutuksia kansainvälisellä tasolla ovat muun muassa:

  • Juha Kankkunen: nelinkertainen maailmanmestari vuosilta 1986, 1987, 1991 ja 1993. Kankkunen on yksi Suomen menestyneimmistä rallikuskeista ja hän on voittanut urallaan 23 MM-rallia.
  • Tommi Mäkinen: nelinkertainen maailmanmestari vuosilta 1996-1999. Mäkinen on myös voittanut 24 MM-rallia ja hän toimii nykyään Toyota Gazoo Racingin tallipäällikkönä.
  • Marcus Grönholm: kaksinkertainen maailmanmestari vuosilta 2000 ja 2002. Grönholm on voittanut urallaan 30 MM-rallia ja hän on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisista rallikuskeista.
  • Timo Salonen: maailmanmestari vuodelta 1985. Salonen on voittanut urallaan 11 MM-rallia ja hänet muistetaan erityisesti legendaarisesta San Remo -rallin voitostaan vuonna 1985.
  • Ari Vatanen: maailmanmestari vuodelta 1981. Vatanen on voittanut urallaan 10 MM-rallia ja hän on myös tunnettu Pikes Peak -mäkiautokilpailun voittajana vuosilta 1988-1989.

Nämä kuskit ovat olleet suuria idoleita suomalaisille rallifaneille ja he ovat tehneet paljon töitä lajin eteen Suomessa.

Marcus Grönholm

Marcus Grönholm on suomalainen ralliautoilija, joka voitti urallaan kaksi rallin maailmanmestaruutta vuosina 2000 ja 2002. Hän kilpaili WRC-sarjassa 1999-2007 ja voitti yhteensä 30 MM-rallia. Grönholm on myös voittanut kaksi kertaa Suomen MM-rallin kotimaassaan vuosina 2000 ja 2002. Hänen uransa jatkui myös sen jälkeen, kun hän lopetti WRC-kilpailut, ja hän kilpaili muun muassa X Gamesissa ja Rallycrossin MM-sarjassa.

Grönholm tunnettiin aggressiivisesta ajotyylistään ja nopeudestaan, ja hänen uransa aikana hän ajoi Fordin, Peugeot’n ja Subarun tehdastalleissa. Hän lopetti uransa vuonna 2010 Citroenin tallissa.

Nykyään Grönholm toimii rallitiiminsä GRX:n tallipäällikkönä ja talli kilpailee muun muassa Euroopan rallikrossimestaruussarjassa. Hän on myös ollut mukana kehittämässä uutta rallicrossin maailmanmestaruussarjaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *