Volkswagen Hyötyautot, Argo AI ja MOIA esittelivät ensimmäisen autonomisesti ajavan ID.BUZZ -prototyypin

  • ID.BUZZ AD on kehitetty vähentämään ruuhkia ja lisäämään kaupunkien turvallisuutta 
  • Prototyyppi esiteltiin Volkswagen-konsernin ”New Auto Night” -tapahtumassa Münchenin kansainvälisessä IAA-autonäyttelyssä 
  • Tulevaisuuden ID.BUZZiin perustuvat itseohjautuvat autot käyttävät kameroiden sekä lidar- ja tutka-antureiden yhdistelmää
  • Ensimmäinen itseohjautuvien autojen käyttäjä on liikkumispalveluita tarjoava MOIA 

Korkeakattoinen, mustavalkoisella camouflage-naamioinnilla varustettu auto rullaa halliin, jossa järjestettiin Volkswagen-konsernin ”New Auto Night” -tapahtuma ennen Münchenin kansainvälisen IAA-autonäyttelyn ovien aukeamista. Kyseessä on yksi viidestä ensimmäisestä itseohjautuvasta Volkswagen Hyötyautojen ID.BUZZ AD (AD = Autonomous Driving) -täyssähköauton testimallista. Kaupallisten liikkumispalveluiden tarjoajat, kuten MOIA, ottavat sen sarjatuotantomallin käyttöön vuodesta 2025 alkaen. 

Münchenissä sijaitsee myös ajoneuvoteknologiaa kehittävän Argo AI:n pääkonttori. ID.BUZZ AD:ssa on Argo AI:n kehittämä autonomisen ajon järjestelmä (SDS, self-driving system), joka perustuu karttoihin, autonomisen ajon vaativiin laitteistoihin ja ohjelmistoihin sekä pilvipalveluihin. Vuodesta 2025 alkaen matkustajat pääsevät Hampurissa määränpäähänsä MOIA-palvelun itseohjautuvalla ID.BUZZ AD:lla.  

”Volkswagen-konserni on muuttumassa ajoneuvojen valmistajasta johtavaksi ohjelmistopohjaiseksi globaaliksi liikkumispalveluiden tarjoajaksi. Olemme yritys, joka uudelleenmäärittelee liikkumisen tarjoamalla kestäviä, liitettyjä ja turvallisia ratkaisuja tuleville sukupolville”, kertoi pääjohtaja Herbert Diess

Argo testaa järjestelmäänsä ID.BUZZ AD -prototyypissä aktiivisesti useilla kaupunkialueilla. Argon autonomisen ajamisen järjestelmässä on joukko antureita, ohjelmistoja ja analytiikkaa, jotka tuottavat tietoa 360 astetta ajoneuvon ympäristöstä. Ne myös ennustavat jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja muun liikenteen toimintaa sekä ohjaavat moottoria, jarrutusta ja ohjausta niin, että ajoneuvo liikkuu turvallisesti ja luonnollisesti – kuin kokeneen kuljettajan käsissä. 

Argo AI käyttää kameroita sekä tutka- ja lidar-antureita turvallisen liikkumisen varmistamiseksi. Yhtiön oma anturi Argo Lidar on sijoitettu korkealle ID.BUZZ AD -prototyypin katolle ja se voi tunnistaa kohteita yli 400 metrin päästä. Lidarin patentoitu Geiger-mode -teknologia havaitsee pienimmätkin valohiukkaset (yksittäiset fotonit), joten jopa heikosti heijastavat kohteet, kuten esimerkiksi mustaksi maalatut autot, voidaan havaita ja ympäristöstä saadaan erittäin tarkka kuva.

ID.BUZZ AD -prototyyppiä testataan yhteistyössä Volkswagen Hyötyautojen kanssa Argo AI:n kehityskeskuksessa Saksan Neufahrnissa. Lähellä Münchenin lentokenttää Argolla on myös yhdeksän hehtaarin kokoinen suljettu rata, jossa voidaan testata erilaisia liikennetilanteita ja eurooppalaisia ajo-olosuhteita. Argolla on testirata myös Yhdysvalloissa.

”ID.BUZZ AD -testiautot ovat virstanpylväs yhteistyössämme Volkswagen Hyötyautojen kanssa. Kehitystyö on kestänyt viisi vuotta ja meillä on jo kokemusta Yhdysvaltojen suurten kaupunkien kompleksisesta liikenneympäristöstä. Nyt olemme innoissamme, kun pääsemme pian testaamaan Münchenin kaduille samalla kun valmistaudumme lanseeraamaan itseohjautuvan auton yhdessä MOIA-palvelun kanssa”, sanoi Argo AI:n perustaja ja toimitusjohtaja Bryan Salesky.

Autonomisen ajamisen palveluiden kehittämissuunnitelmillaan Volkswagen Hyötyautot näyttää IAA-näyttelyssä, kuinka kaupunkiliikennettä voidaan tehdä helpommaksi matkojen yhdistelyllä ja samalla tehdä siitä turvallisempaa itseohjautuvan järjestelmän ansiosta. 

”Ajoneuvoon sijoitettujen kuuden lidar-anturin, yhdentoista tutkan ja neljäntoista kameran ansiosta järjestelmä havaitsee ympäristöstään enemmän tietoa kuin autoa ajava ihminen koskaan”, selvittää Volkswagen Hyötyautojen autonomisen ajamisen johtaja Christian Senger. Volkswagen on perustanut oman liiketoimintayksikön autonomisen ajamisen kehittämiseksi ja lisäksi se on hankkinut osuuden Argo AI:sta. 

Volkswagenin ja Argo AI:n kehittäessä autonomista autoa ja itseohjautuvaa järjestelmää, kolmas tekijä autonomisessa liikkumispalvelussa on MOIA. Volkswagenin tytäryhtiöllä on laaja kokemus liikkumispalveluista ja autokaluston hallinnasta. MOIA on luonut yhdessä kuljettajien kanssa lyhyessä ajassa Euroopan suurimman täyssähköisen kyytien yhdistämispalvelun, joka on kuljettanut miljoonia matkustajia. Vuodesta 2025 alkaen MOIA aloittaa ensimmäisenä ID.BUZZ AD:n käytön. ”Tuomme asiantuntemuksemme yhteistyöhön Argo AI:n ja Volkswagen Hyötyautojen kanssa ja kehitämme autonomista liikkumispalvelua säännöllisen palvelumme lisäksi. Kaupungeissa ympäri maailmaa halutaan tehdä liikenteestä tehokkaampaa ja ilmastoystävällisempää. Autonominen kyytien yhdistämispalvelu sujuvoittaa kaupunkiliikennettä, lisää liikenneturvallisuutta ja tekee kaupungeista houkuttelevampia. Hampuri tarjoaa ensimmäisenä kaupunkina kyytien yhdistämispalvelua autonomisilla ajoneuvoilla”, kertoo MOIA:n toimitusjohtaja Robert Henrich

Lähde: News cision

Muita mielenkiintoisia aiheita muualta:

Junat Kartalla
Asuntomarkkinat
Kiinteistöhuolto
samsung galaxy s21 ultra
Samsung XCover 5
Sähköpotkulauta vuokraus
Kryptovaluutat
Kasinot suomi
Suositut koirarodut
Google Pay maksaminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *