Ford testaa uutta ajovaloteknologiaa liikenneturvallisuuden parantamiseksi

Head-up -näyttöjen ansiosta kuljettajat ovat jo jonkin aikaa pystyneet keskittymään paremmin edessään olevaan tiehen ja liikenteeseen. Nyt Fordin insinöörit testaavat uutta ajovaloteknologiaa, jolla voitaisiin varmistaa, että kuljettajien katse pysyy kirjaimellisesti tiessä.

Uuden teknologian avulla on mahdollista heijastaa tiehen suuntamerkkejä, nopeusrajoituksia tai säätietoa niin, ettei kuljettajan tarvitse nostaa katsettaan edessään olevasta tiestä.

Pimeällä ajamisessa voi olla enemmän riskejä kuin valoisaan aikaan. Britanniassa 40 prosenttia törmäyksistä tapahtuu pimeällä, vaikka silloin on vähemmän ihmisiä liikenteessä. Suomessa noin 30 prosenttia henkilövahinkoon johtaneista onnettomuuksista tapahtui Tilastokeskuksen vuoden 2021 tilaston mukaan hämärään tai pimeään aikaan.

Riski kasvaa aina, kun kuljettaja nostaa silmänsä tiestä. 90 kilometrin tuntinopeudella kulkeva ajoneuvo etenee 25 metriä sekunnissa. Täten katseen siirtäminen pois tiestä lyhyeksikin hetkeksi voi aiheuttaa kymmenien metrien ajon ”sokkona”. Jos tämä tapahtuu valaisemattomalla tiellä, kuljettajalta voi myös jäädä tärkeä kyltti tai mutka huomaamatta.

Informaation heijastaminen tiehen voisi hyödyttää myös muita tienkäyttäjiä. Esimerkiksi risteysalueen merkintöjen heijastamisesta tiehen hyötyisivät sekä autoilijat että jalankulkijat – erityisesti jos tiehen maalatut merkinnät ovat kuluneet kokonaan pois tai ovat epäselviä. Teknologian avulla voisi olla myös mahdollista esimerkiksi valaista tiehen ajolinja pyöräilijöiden ohittamiseksi turvalliselta etäisyydeltä.

Teknologia voisi myös tuottaa kuljettajalle tietoa sää- ja ajo-olosuhteiden muutoksista, kuten lumisateesta, sumusta sekä edessä olevasta liukkaasta tai jäisestä tiestä. Ajovalojen liittäminen navigointijärjestelmään puolestaan mahdollistaisi edessä olevien mutkien näyttämisen tien pinnassa. Samoin ajoneuvon leveyden heijastaminen tienpintaan auttaisi kuljettajaa arvioimaan paremmin pysäköintiin tarvittavan tilan.

Ford on sitoutunut kehittämään ihmisten elämää helpottavia teknologioita. Pyrkimys tehdä pimeällä ajamisesta mukavampaa ja turvallisempaa on osa tähän liittyviä toimenpiteitä.

Lähde: Ford

Vapaa-ajalla uutta ajatuksia

Oletko kahvijuojana perussuomalainen eli suodatinkahvin ystävä? Nimittäin viimeisten vuosien aikana suomalaiset ovat lisänneet huomattavasti myös uusien kahvien juomista, makukahvien, tummien kahvien ja se on tapahtunut paljolti kapselikahvien kautta, miten sinulla?

Meillä on myös entistä enemmän sitä vapaa-aikaa käytettävissä, ja samalla myös entistä enemmän varallisuutta, joten olemme alkaneet käyttää rahaa itseemme, tehdäksemme meistä tyytyväisempiä ja samalla tehdäksemme itsemme kauniimmaksi. Samalla olemme entistä tietoisempia myös eläinystäviemme kuten koirien tarpeista, sillä ovathan koirat kuitenkin yksi ihmisen parhaista ystävistä. Tämä kaikki vie meidät kohti tervettä perhettä, ja entistä terveellisempää arkea, kai.

Nämä asiat ovat yhteiskunnallinen kehitys ovat tuoneet arkeemme myös ajatuksia kierrättämisestä ja tulevaisuudestamme erilaisin tavoin – meistä on tullut entistä vastuullisempia kuluttajia ja jatkossa meidän on oltava sitä enemmänkin. Miten sinä esimerkiksi omassa arjessasi huomioit erilaiset vastuullisuuteen liittyvät kysymykset? Ja kun teet tulevaisuudessa päätöksiäsi, oletko miettinyt myös oman taloutesi hallintaa ja kehittämistä, jopa sijoituspalveluiden kautta?

Kahvittelu, kauneudenhoito, koiran kanssa lenkkeily ja oman vastuullisuuden miettiminen liittyvät myös oman kehon kokonaisvaltaiseen hyväksymiseen vai oletko sittenkin uusia laihduttamisideoita etsimässä?

Tekemisellekin on entistä enemmän vaihtoehtoja kaiken lisääntyneen ajan kanssa, me voimme aikuisina aloittaa vaikka uuden pelin pelaamisen, sillä pelaaminen on ihan ok nykyään kaiken ikäisille, tai voimme alkaa oikeasti opetella jotain aivan uutta ja teknistä osaamista itsellemme – kotioloissa, etänä vaikka iltaisin.

Pidä huolta itsestäsi

Samalla kun aikuisten vapaa-aika ja elintaso kohoaa, on entistä tärkeämpää myös huolehtia itsestään, se tarkoittaa myös oman ruokailun tarkempaa vahtimista ja miettimistä. Tosiasia nimittäin on, että suomalaiset elävät entistä pidempään, ja meidän on myös oltava työkuntoisia entistä vanhemmiksi. Tuohon oman ruokailun kehittämiseen löytyy kyllä työkaluja netistä, kuten reseptinurkka, joka tarjoaa helppoja kotireseptejä ihan aloittelevillekin kotikokeille, ja vielä yleensä gluteenittomina. Samalla voisit miettiä, että oletko ajan tasalla vitamiineista ja hivenaineista?

Jos vaikka ajattelet omaa itseäsi sijoituskohteena, voiko parempaa kohdetta edes olla? Ja jos sitten jossain vaiheessa käy arjessa, että rahasta on tiukkaa – markkinoilta kyllä saa lainaa hetkellisiin tarpeisiin, mutta käytä hetki aikaa tehdessäsi valintaa, sillä niitä laina- ja vippivaihtoehtoja kyllä löytyy.

Matkailu avartaa

Koska viimeksi olit reissussa? Ja oliko matkasi suomalaisille tutulle Rodoksen saarelle, vai matkasitko pidemmälle, vai löysitkö jotain uutta koettavaa tästä Euroopasta? Toisaalta myös kotimaassa tapahtuu koko ajan ja esimerkiksi viihteelle.fi ja citylehti.fi kertovat näistä tasaisin väliajoin, molemmat hieman omalla tavallaan. Toisaalta taasen suomalaisten makuun on ollut jo vuosikymmeniä erilaiset Itämeren risteilyt niin Ruotsiin, Viroon kuin Saksaan – oletko sinä jo ehtinyt testata nämä pääreitit?

Entä sitten matkailu jouluna, vai onko joulu merkitty aina ja ainoastaan kotona ja sukulaisilla olemiselle? Suosittelemme viettämään edes yhden joulun matkoilla ulkomailla, jotta pääsette kokemaan millaista se joulu voi olla muualla.

Ja jos ajattelee harrastaminen kannalta, niin voihan siitä matkailusta löytää omien harrastusten kautta, vaikka minkälaisia uusia puolia, ei aina tarvitse tyytyä niihin perinteisiin matkakohteisiin. Tietenkin matkailussa on viime aikoina noussut paljon esille myös ilmastokysymykset, joita kannattaa välillä muistaa miettiä. Se ei tarkoita, että et enää saisi matkustaa, mutta voisit ottaa ilmaston paremmin huomioon oman arkesi päätöksissä ja tekemisissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *