Virkeänä liikenteessä

Nestetasapainoa voi ylläpitää vedellä tai sokerittomilla mehuilla.

Ne meistä, jotka ajavat paljon, tai ajavat öiseen aikaan tai pitkiä matkoja esimerkiksi raskaan työviikon jälkeen, joudumme välillä auton rattiin väsyneenä, mitä voimme tehdä ennen sitä ja silloin, kuin näin käy. Tavoitteena ei kuitenkaan ole rattiin nukahtaminen.

Yksi ihmerohto, joka voi auttaa tässä on CBD-öljy, sen kerrotaan auttavan esimerkiksi ahdistukseen ja nukahtamiseen, eli sen avulla saatat saada paremmin unta, ennen reissuunlähtöä. Se on luonnontuote, joka on valmistettu teollisuushampusa ja sitä saa ostaa kauneudenhoitotuotteeksi, mutta monet käyttävät sitä myös tipallisen kielen alle, nimenomaan öljynä.

Se on jopa noussut pieneksi muotivillitykseksi sen potentiaalisten hyvien vaikutusten ansiosta, mutta osittain myös sanan hamppu ansiosta, vaikka itse aina ei sisällä käytännössä lainkaan huumaavia ainesosia.

Väsyneenä liikenteeseen

Jos sitten oikeasti käy niin, että joudut lähtemään väsyneenä liikenteeseen ja edessä on pitkä matka ja perillä pitäisi olla viimeistään tiettyyn kellonaikaan, kannattaa matkareitti suunnitella niin, että matkalla on levähdyspisteitä ja tankkauspisteitä. Oikealla henkilökohtaisella tankkauksella voidaan kehon vireystilaa parantaa hetkellisesti, mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun oikeasti huomaa, että tarkkaavaisuus alkaa herpaantua, on parempi mahdollisimman pikaisesti siirtyä tien sivuun tai seuraavalla levähdyspaikalle hetkeksi nukkumaan. On oikeasti tutkittu että jo 15-20 minuutin tai maksimissaan tunnin torkut oikeasti auttavat taas jaksamaan. Yleensä silloin puhutaan päivätorkuista, mutta tien päällä torkut voi ottaa juuri silloin kuin niitä tarvitsee. Yllättävintä on myös rekkakuskien kikka, eli ota kuppi kahvia ja mene sitten 10-20 minuutin lepuulle, ja tuloksena jaksat taas ajaa virkeämpänä eteenpäin.

Välipalaa matkalle

Autossa on hyvä olla mukana helposti nautittavaa välipalaa, jolla saat nopeasti tankattua energiaa. Erilaiset hedelmät ovat hyviä, kuten banaani tai omena, koska ne ovat helppoja syödä. Appelsiini taasen ajaessa ei oikein onnistu, mutta esimerkiksi pähkinät ovat aivan loistava vaihtoehto, samoiten kurkku ja erilaiset marjat, ja vaikka leipä juustolla, jos olet tehnyt sellaisen matkaan ja autossasi on kunnon kylmälaukku tai -tila. Erilaiset energiajuomat ovat periaatteessa ihan ok, kunhan et liikaa ota, ja itseasiassa tavallinen kahvi on terveellisempää, nimittäin urheilujuomissa on tuhottomasti sokeria.

Vältä raskaita ja rasvaisia välipaloja autossa. Viljatuotteet ja hedelmät ovat suositeltuja ja nimenomaan kuidut auttavat jaksamaan ja ne tasaavat verensokeria. Verensokeria on avainasemassa kun on kyse jaksamisesta.
Autossa voi olla vaikka porkkanaa mukana, jota voi napostella ajamisen ohessa, mutta esimerkiksi suklaapatukka nostaa verensokerin nopeasti ylös, mutta se vaikuttaa vain noin kaksi tuntia, minkä jälkeen verensokerisi on entistä matalammalla ja olet huonommassa tilassa, kuin ennen suklaata, olet entistä väsyneempi. Hyvä aika syödä vähän enemmän on 3-5 tunnin välein. Jopa kofeini vaikuttaaa meihin jokaiseen yksilöllisesti.

Yleensäkin pitäisi ajaessa välttää välipalaa joka sisältää runsaasti proteiineja ja hiilihydraatteja, niiden yhteisvaikutus voi saada sinut nopeasti väsyneeksi. Nämä kaksi ainetta runsain määrin saavat kehon valmistamaan serotiinia, joka sitte aiheuttaa väsymyksen tunteen. Eli esimerkiksi lohipasta on yllättävän huono valinta välipalaksi.

Jos pidät tauon huoltoasemalla, älä missään nimessä syö vatsaasi täyteen. Ennemmin pidä kaksi taukoa ja syö vähän, kuin yksi tauko ja maha aivan täyteen!

Pidä tauko ja liiku

Välillä on hyvä pysähtyä myös liikkumaan. Paikat väsyvät pitkällä taipaleella ja kehoa on hyvä ravistella ja venytellä välillä. Tauko pienen liikunnan kera edes pari minuuttia antaa myös aivoilla tauon ajamisesta, happea ilmasta ja silmille hetken lepoa. Jos siihen sitten ehtii liittää sen kahvikupposen ja 10 minuutin unen, niin mikä ettei – sen jälkeen jaksaa taas jatkaa matkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *