Auton huoltaminen itse – kannattavaa vai ei?

Auto on monille meistä tärkein työkalu, jota käytetään päivittäin ja sen avulla saamme liikuteltua esimerkiksi itsemme töihin. Auton huoltaminen on tärkeä toimenpide, jonka avulla varmistamme, että automme pysyy ajokunnossa ja sen elinkaari on juuri niin pitkä kuin valmistaja on sen luvannut olevan. Auton huoltaminen nykyautoissa voi olla vaikeaa mutta joitain huoltoja voit kuitenkin tehdä itsekin. Kannattaako auto huoltaa itse vai onko parempi etsiä autopalvelut, jotka tekevät sen puolestasi?

Uusien automallien tekniikka on todella kehittynyttä ja autoissa on paljon elektroniikkaa ja muuta tekniikkaa, joiden huoltaminen itse voi olla todella hankalaa. Lisäksi uusien autojen huoltamiseen tarvitaan usein paljon erilaisia työkaluja, jotka voivat loppujen lopuksi maksaa niin paljon, että on parempi kääntyä autokorjaamon puoleen. Jos et tiedä, mistä varasit autollesi huollon voit vertailla palveluntarjoajia ReviewsBirdillä. Jotain huoltoja on silti mahdollista ja kannattavaa tehdä itse, koska niiden avulla säästää paljon rahaa. Katso seuraavasta, mitä sinä voit huoltaa helposti omasta autostasi.

Nesteiden vaihto

Autoissa on paljon erilaisia nesteitä, kuten esimerkiksi jäähdytysneste, lasinpesuneste, ohjaustehostimen neste ja jarruneste. Monesti näitä nesteitä lisätään huolloissa erikseen ja niistä myös veloitetaan erikseen. Näitä nesteitä on kuitenkin todella helppo lisätä itse ja säästää sen avulla turha huoltokulu. Kaikkien nesteiden tyypit löytyvät auton ohjekirjasta, joten sieltä on helppo katsoa, mitä nestetyyppiä kannattaa ostaa kotiin valmiiksi. Älä myöskään unohda lasinpesunestettä, jota kannattaa lisätä aina itse ennen auton viemistä huoltoon.

Auton öljynvaihto on myös mahdollista tehdä itse. Öljynvaihtoon tarvitaan hieman työkaluja ja monesti auto pitää saada myös nostettua ylös joko autonosturilla tai tunkilla pukkien päälle, jonka jälkeen öljyjen vaihto on turvallista. Työkaluja öljyn vaihtoon ei paljoa tarvita. Öljytulppaan tarvitaan avain ja yleensä myös öljynsuodattimeen tarvitaan oma avain, jolla suodattimen saa irti tai suodattimen laatikon avattua. Pienellä opastuksella tai ohjeiden lukemisella, öljyn pystyy kuitenkin vaihtamaan autoon todella helposti.

Suodattimet

Nesteiden lisäksi autossa on suodattimia, joiden vaihtaminen ei yleensä vaadi enempää työkaluja kuin ruuvimeisselin. Esimerkiksi ilmansuodattimen ja raitisilmasuodattimen vaihto on helppo tehtävä. Varsinkin ilmansuodattimen vaihtaminen on kannattavaa, koska se vaikuttaa myös moottorin suorituskykyyn ja sitä kautta myös bensankulutukseen. Hieman haastavampia suodattimia ovat öljynsuodatin ja polttoainesuodatin. Näiden vaihtaminen onnistuu myös, jos omaa hieman mekaanisia taitoja. Kaikkien suodattimien vaihdon yhteydessä on hyvä tarkistaa myös kaikki suodattimiin liittyvät tiivisteet, joita löytyy suojakoteloiden kansista. 

Renkaat

Renkaiden vaihtaminen on yksi perinteisistä huolloista, jonka monet suorittavat itse. Se on myös hyvin helppoa ja onnistuu myös kotona helposti. Auton renkaiden vaihtamisessa kannattaa huomioida kuitenkin se, että kiristää renkaat oikein. Kun rengasta ollaan kiristämässä auton ollessa ilmassa kannattaa pultit kiristää aina niin sanotusti tähti muodostelmassa eli kiristetään aina seuraavaksi vastakkainen pultti. Näin rengas kiristyy tasaisesti kehälle eikä pultit tai rengas vahingoitu. Ota huomioon myös alumiinivanteiden ja teräsvanteiden kiristysmomentit, jotta et kiristä pultteja liikaa ja vahingoita vannetta. Momenttiavain onkin yksi tärkein väline renkaiden vaihdossa. Lisäksi renkaat tulee jälkikiristää, kun autolla on ajettu sata kilometriä renkaiden vaihdon jälkeen. 

Lamput

Auton valojen vaihtaminen on myös melko normaali toimenpide, jonka voi suorittaa itse. Usein takavalot, rekisterivalot ja ajovalot palavat ja viemme auton huoltoon lamppujen vaihtoon. Auton polttimoita saa kuitenki monista kaupoista, joten niiden hankkiminen ja vaihtaminen ei ole iso homma. Yleensä et edes tarvitse työkaluja niiden vaihtamiseen, vaan kotelot aukeavat helposti ilman avaimia ja poöttimot irtoava pikakiinnityksistä käsillä. Ainoastaan ajovalojen kanssa voi olla haasteita, jos ne sijaitsevat paikassa, josta täytyy poistaa joitain osia edestä pois.

Muita huoltotoimenpiteitä

Autoissa on monia muitakin asioita, joita voi helposti vaihtaa itse. Jos autosi käynnistyy huonosti, voi kyseessä olla rikkoutunut käynnistysakku. Käynnistysakun vaihtaminen ei ole kovinkaan hankala homma ja oikean akkutyypin saa kysyttyä akkua ostettaessa varaosaliikkeestä. Yksi tärkeä huoltotoimenpide on auton puhtaanapito. Auton pesu säästää auton metallipintaa ja suojaa sitä ruosteen kertymiseltä. Auton voi myös pestä itse kotona ja aina ei tarvitse mennä kalliiseen pesulaan pesemään autoa. Voit myös vaihtaa itse autosta pyyhkimet sekä muita pieniä osia mutta jos ajattelet suurempien huoltojen suorittamista itse kannattaa asiasta ennen ottaa selvää ja laskea kustannuksia, miten paljon esimerkiksi työkaluihin joutuu investoimaan. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *