Näin vältät käynnistysongelmat ajokauden alkaessa – Exide antaa käytännön vihjeitä moottoripyöräsi akun hoitoon

Vuoden ensimmäinen ajelu on monille moottoripyöräilijöille kauden kohokohta. Vaarana ovat kuitenkin erilaiset viat, jotka estävät ajokin käynnistymisen. Akun käyttöikä on rajoitettu, ja moottoripyörän akku on varattava useammin kuin esim. auton akku, mieluiten joka kolmas kuukausi. Exide on globaali yritys, joka valmistaa ja toimittaa akkuja kaikenlaisiin ajoneuvoihin moottoripyöristä autoihin ja maatalouskoneista veneisiin. Runsaan 130 vuoden kokemuksen perusteella Exide antaa käytännöllisiä ja välttämättömiä neuvoja ajokkisi akun kunnossapidosta.

– Akku ei kestä ikuisesti, mutta hyvin hoidettuna sen käyttöikä pitenee. Monet moottoripyörän omistajat unohtavat valitettavasti valmistella akun talvea varten ja lyhentävät siten akun käyttöikää. Pienellä hoidolla ja varaamisella talven aikana vältät ongelmat ajokauden alkaessa, sanoo Exide Technologies Nordicin tuotepäällikkö Viktor Ekermo.

Moottoripyörän akun kunnossapito on tärkeää erityisesti talvitauon jälkeen. Muutoin akkua uhkaavat itsepurkautuminen tai muunlaiset häiriöt, mitkä voivat johtaa käynnistysongelmiin tai akun täydelliseen vaurioitumiseen. Moottoripyörän akkua on varattava useamman kerran vuodessa, erityisesti ajettaessa paljon kaupunkiliikenteessä.

– Akku on aina hyvä tarkistaa ylimääräisen kerran, jotta kevään ensimmäinen lähtö sujuu suunnitelmien mukaan. Tämä onnistuu vaivatta akkutesterillä. Tarkistus on hyvä tehdä ajoissa, ettei tarvitse huolehtia ajokin käynnistymisestä silloin, kun mieli tekee tien päälle, sanoo Viktor Ekermo.

Exiden neuvot moottoripyörän akun hoitoon ennen ajokauden alkua:

  • Tarkista, onko akussa näkyviä vaurioita. Kosteus ja kondensoituminen voivat hapettaa akun napoja. Pyyhi akku puhtaaksi kostealla rievulla ja voitele navat hapettumiselta suojaavalla rasvalla.
  • Varmista, että akku on täyteen varattu ennen käyttöä. Helpoiten se onnistuu volttimittarilla tai akkutesterillä, joka osoittaa, tarvitseeko akku varata vai onko aika hankkia uusi akku. Kaikissa akuissa tapahtuu itsepurkautumista, joka kompensoidaan kunnossapitovarauksella pitemmän ajotauon aikana.
  • Jos akku on purkautunut, sulfatoituminen saattaa vaikeuttaa akun varautumista. Pahimmassa tapauksessa akun muovikotelo on murtunut pakkasessa ja akkuhappoa on vuotanut ulos. Tällöin akku on vaihdettava. Hanki laadukas, akkuusi sopiva varaaja, jossa on automaattinen lämpötilakompensointi.
  • Avattavissa akuissa tarkista happotaso ja lisää akkuvettä tarvittaessa.

Faktatietoa: Oikein huollettuna moottoripyörän akku kestää normaalisti useamman vuoden. Kaikilla akuilla on tietty itsepurkautuminen, mikä laskee akun lepojännitettä. Täyteen varatun akun jännite on n. 12,7 V. Lepojännitteen ollessa 12,4 V akku on varattava vaurioiden välttämiseksi. Osittain varatussa akussa on vaarana sulfatoituminen, joka alentaa akun kapasiteettia. Akun suorituskyky heikkenee myös äärimmäisissä lämpötiloissa.

Exide Technologies on maailman johtaviin yrityksiin kuuluva ajoneuvoakkujen ja akkutarvikkeiden valmistaja. Exiden akkuja ja varaajia myyvät ajoneuvojen lyijyakkujen jälleenmyyjät.

Lisätietoa purkautumisesta: https://exide.fi/batterikunskap/akun-itsepurkautuminen/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *