Ajatko sinäkin sateella tietämättäsi ”perä pimeänä”? Automyyjä kertoo miten runsas vedentulo vaikuttaa autoon ja miten syksyn keleihin kannattaa valmistautua

Runsaat sateet ovat piiskanneet Suomea elokuussa ja lisää on tulossa. Vaikka autot kestävät pääosin hyvin kosteutta, Kamux Espoo Niittykummun myymälävastaava Roope Sipilä muistuttaa, että tietyt asiat kannattaa ottaa huomioon sadekeleillä. Ensimmäiseksi Sipilä kehottaa kiinnittämään huomiota auton renkaisiin.

”Runsaiden sateiden vallitessa kannattaa ehdottomasti varmistaa renkaiden riittävä urasyvyys. Riittävä urasyvyys renkaassa vähentää vesiliirron vaaraa merkittävästi. Sadekelillä 4 millimetriä on suositus. Urasyvyyttä voi mitata vaikkapa kolikkotestillä, jossa kahden euron kolikko asetetaan renkaan keskelle pääurien kohdalle. Jos kolikon reunus uppoaa kokonaan renkaan uraan, tiedät että urasyvyys on yli 4 milliä.”

Myymälävastaava kehottaa myös varmistamaan, että tuulilasinpyyhkijät ovat kunnossa, sillä niiden toimivuus turvaa paremman näkyvyyden kovallakin sateella. Myös ikkunoiden ja ovien tiivisteet sekä vedenpoisto tulee tarkistaa.

”Auton sisätiloissa lisääntyvä kosteus voi viestiä puutteellisesta ilmanvaihdosta tai toimimattomasta vedenpoistosta. Muutenkin auton sähkölaitteet tulee suojata sateelta ja kosteudelta varmistamalla, että ovet ja ikkunat ovat sateella kiinni sekä vedenpoisto esimerkiksi tuulilasin alla toimii.”

Moni suomalainen ajaa ”perä pimeänä” rankkasateissa

Sipilä nostaa sadekelin aiheuttamista yllättävistä haitoista esiin myös sen, että ajovalojen automatiikka saattaa luoda potentiaalisen vaaratilanteen.

”Autoissa yleistyvä ajovaloautomatiikka ei sytytä auton ajovaloja päiväsaikaan, ja moni suomalainen ajeleekin näin ollen tietämättään perä pimeänä. Märällä tiellä auton nostama vesipilvi ja valoton perä tekee auton havaitsemisen todella vaikeaksi takaa tulevalle. Ajovalojen toimintaan kannattaakin tutustua etukäteen ja sadekelillä varmistua siitä, että kaikki tarvittavat valot ovat päällä.”

Tee nämä asiat autollesi syyskaudella

Kamuxissa syyskausi aloittaa talvikauteen valmistautumisen. Tämä tarkoittaa muun muassa tarvittavien talvirengastilauksien tekemistä, sillä talvirenkaiden vaihdot aloitetaan heti kun pakkaset alkavat.
 

Sipilän mukaan jokaisen autoilijan kannattaa omasta menopelistään tarkistaa ainakin seuraavat asiat:- Talvirenkaiden kunto
– Valojen toiminta
– Mahdollisten lisälämmittimien toiminta
– Nesteiden pakkaskestävyys: tuulilasinpesuneste, jäähdytinneste, kesädieselin vaihto talvidieseliin
– Akun kunto

Jos kuitenkin ongelmia ilmenee, niin kannattaa vika korjauttaa mahdollisimman pian. Ongelmien hoitamatta jättäminen voi vaikuttaa auton jälleenmyyntiarvoon sekä heikentää ajoturvallisuutta.

Lähde: News Cision

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *