Sähköautoillen.fi – uudesta verkkopalvelusta tietoa sähköautoilusta

Tänä vuonna henkilöautojen ensirekisteröinneistä arviolta 40 prosenttia on ladattavia ajoneuvoja. Sähköautot kiinnostavat suomalaisia, mutta auton ominaisuuksiin, käyttöön ja lataukseen liittyy myös epäluuloja ja jopa vääriä tietoja. Uusi Sähköautoillen.fi-tietopaketti tarjoaa asiantuntijatietoa kansantajuisesti sähköautoilusta kuluttajille, taloyhtiöille ja työnantajille.

Ladattavien autojen mallivalikoima laajenee nopeasti ja tarjolla on monenlaisiin käyttötarpeisiin soveltuvia autoja. Edullisempia pieniä ja keskikokoisia autoja tulee markkinoille, ja toisaalta tarjolla on myös malleja, jotka soveltuvat peräkärryn tai asuntovaunun vetämiseen.

Uudet mallisukupolvet ja akkujen kehittyminen parantavat entisestään autojen käyttöominaisuuksia, energiatehokkuutta ja toimintamatkaa. Kun samalla yhteiskunta edistää liikenteen sähköistymistä tuilla ja verohelpotuksilla, kiinnostus sähköautoja kohtaan lisääntyy nopeasti.

Sähköautoilu on jo osa arjen liikkumista

Sähköinen liikenne ry:n aloitteesta viime talvena käynnistynyt Arjen älykäs sähköautoilu -hanke on koonnut sähkö- ja autoalan toimijoiden parhaan osaamisen yhteen pakettiin. Sähköautoiluun liittyvät moninaiset tietotarpeet liittyvät niin auton hankintaan ja käyttämiseen kuin lataamiseenkin kotona, taloyhtiössä, työpaikalla ja tien päällä.

– Sähköautoilu arkipäiväistyy nyt nopeasti, mikä lisää kiinnostusta ja tiedontarvetta. Sähköautosta on tullut yhä todennäköisempi vaihtoehto auton ostoa ja vaihtoa harkitseville. Yleistymisen vauhtiin vaikuttavat monet seikat autojen saatavuudesta ja hinnasta latausmahdollisuuksien paranemiseen ja kotitalouksien taloudelliseen kykyyn tehdä hankintoja, arvioi hankkeen käynnistymiseen vahvasti vaikuttanut Matti Rae Raecom Oy:stä.

Yritysten työsuhdeautojen sähköistyessä lähivuosina on odotettavissa käytettyjen ladattavien autojen markkinan kasvua, mikä lisää kuluttajien mahdollisuuksia vaihtaa sähköautoiluun. ­

– Yrityksillä on nyt tärkeä rooli liikenteen sähköistymisessä ja samalla mahdollisuus vaikuttaa oman toiminnan ympäristövaikutuksiin. Polttoaineen hinnan kohoaminen tekee muutoksesta myös kannattavaa, sillä sähköautoilun kustannukset jäävät usein selvästi matalammiksi, Executive Chairman Martti Malmivirta Korkia Consulting Oy:stä sanoo.

Ympäristönäkökulma ja ajamisen energiatehokkuus kiinnostavat

Arjen sähköautoiluun liittyvien aiheiden lisäksi päästöt ja kierrätettävyys herättävät kysymyksiä. Sivustolle koottiin tuoreinta saatavilla olevaa tietoa valmistuksen ja materiaalien ilmastovaikutuksista sekä käytön päästöistä.

Esimerkiksi Suomessa tyypillisesti myytävän pienen keskikokoluokan auton elinkaaripäästöt ovat alhaisimmat sähkökäyttöisenä, vaikka sähköauton tuotannossa syntyy polttomoottoriautoa enemmän päästöjä. Sähköautoilun energiatehokkuuteen, päästöihin ja myös ajokustannuksiin vaikuttavat ajotapa sekä lataukseen käytettävän sähkön alkuperä.

– Kuljettajan ajotapa ratkaisee paljon, aivan samalla tavalla kuin perinteisillä polttomoottoreilla ajettaessa. Kestävillä energiamuodoilla tuotettu sähkö ja taloudellinen ajotapa säästävät rahaa ja pienentävät autoilun päästöjä, johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki Motivasta muistuttaa.

Arjen älykäs sähköautoilu -hankkeen päärahoittajana on Sähköturvallisuuden ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry, ja hankkeessa on mukana kaikkiaan 32 asiantuntijaorganisaatiota. Sähköautoillen.fi-verkkosivusto julkaistaan osana Motivan kestävän kehityksen verkkopalvelua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *