”Sähköautokannan kasvu on haaste kiinteistöjen sähköverkoille”

Schneider Electric kehitti älykkään tavan ladata useita sähköautoja samaan aikaan

Espoo, 7.6.2019 – Sähköautojen kasvava määrä tuo haasteita nykyisten kiinteistöjen sähkönjakelulle sekä autojen tehokkaalle lataukselle. Yksi maailman suurimmista latauslaitteiden toimittajista, Schneider Electric, on kehittänyt uuden Load Management System (LMS) -järjestelmän, jonka avulla latauspisteiden käytettävissä olevia tehoja voidaan ohjata kesken latauksen niin, että suurikaan määrä latauksessa olevia sähköautoja ei ylikuormita kiinteistön sähkönjakelua.

Asialla on suuri merkitys, sillä EU kiristää ilmastotavoitteitaan parhaillaan ja joka vuosi sähköautojen määrä tuplaantuu Suomessa.

– Sähkökäyttöiset liikennemuodot ovat sekä osa tätä päivää, että tärkeä osa lähitulevaisuutta. Suomessa sähköautojen määrä tulee merkittävästi kasvamaan seuraavan 10–15 vuoden aikana, puhutaan jopa 750 000 sähköautosta. Se asettaa haasteita nykyisille kiinteistöjen sähköverkoille – erityisesti latausta tarjoaville tahoille, kuten kauppakeskuksille ja Business Parkeille, sanoo Tuomas Mattila, Schneider Electricin Business Development Manager.

Nykyisistä sähköverkoista teho irti

Schneider Electricin kehittämän järjestelmän avulla kiinteistön nykyinen sähköverkko kestää, vaikka latausmäärät moninkertaistuvat.

– Vanhojen kiinteistöjen sähköjärjestelmät eivät sellaisenaan välttämättä kestä sähköautokannan kasvua. Kehittämämme energianhallintajärjestelmä takaa sen, että nykyisestä kiinteistön sähköverkon tehosta saadaan mahdollisimman paljon irti ja se skaalautuu myös tulevaisuudessa. Järjestelmä jakaa käytettävissä olevan sähkön niin, että autoja ladataan kulloisenkin tarpeen mukaan, mahdollisimman tehokkaasti. Se skaalautuu jopa sadoille autoille, Mattila havainnollistaa.

Schneider Electricin järjestelmän kestoa testattiin alkuvuonna Lempäälän Ideaparkissa.

– Todellinen koetus saatiin, kun 40 Teslaa oli samaan aikaan latauksessa Tesla Club Finlandin järjestämässä klubitapahtumassa Ideaparkissa. Schneider Electric ja Plugit Finland ovat asentaneet Ideaparkkiin Suomen suurimman maksuttoman 40 asiointilatauspisteen keskittymän, jota Plugit Finland myös operoi. Järjestelmä palveli hienosti, vaikka rasitus oli pakkasessa kovin mahdollinen. Teslat lataavat huomattavasti suuremmalla teholla kuin useimmat ladattavat autot, Mattila korostaa.


Katso lisää uutisia liikenteestä ja autoista autotjaliikenne.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *