Volkswagen Multivanin uusin sukupolvi on esitelty

  • Volkswagen Multivanin uusi sukupolvi: karismaattinen muotoilu jatkaa legendaaristen edeltäjiensä jalanjäljissä
  • Uusi Multivan saataville nyt ensimmäistä kertaa ladattavana hybridinä
  • Suomessa uusi Multivan lanseerataan sekä normaalina että pitkänä versiona alkuvuodesta 2022

Volkswagen Hyötyautot esitteli maailmanensi-illassa torstaina 10.6. uusimman sukupolven Multivanin, joka perustuu täysin uuteen konseptiin. Multivan perustuu nyt ensimmäistä kertaa MQB-alustarakenteeseen. Teknisessä mielessä otetaan suuri edistysaskel, sillä mallistoon tulee myös ladattava hybridi. Näin uudella Multivanilla voi ajaa paikallisesti päästöttömästi, täysin sähköllä. Multivanissa on myös uuden sukupolven kuljettajaa avustavat järjestelmät, toiminto-ohjaimet ja infotainment-järjestelmä. Myös törmäysturvallisuutta kolaritilanteissa on parannettu. Multivania on valmistettu yli 70 vuotta ja sen ainutlaatuisia piirteitä on parannettu uuteen sukupolveen. Selkeä sukulaisuussuhde edellisiin sukupolviin on kuitenkin edelleen nähtävissä.  

Multivanin seitsemäs sukupolvi vie Volkswagen Hyötyautot uuteen aikakauteen. Uutta aikakautta määrittää sähköistyminen ja osittain automatisoitu ajaminen. Tulevaisuus rakentuu kolmen pilarin ympärille: uusi Multivan, Transporter 6.1 -mallisto sekä vuonna 2022 markkinoille tuleva ID.BUZZ. Jokaisella näillä kolmella on perustavanlaatuisen tärkeä rooli: Transporter ja Caravelle -mallien pakettiautoversiot muodostavat kaupallisen malliston ja California-mallistot puolestaan retkeilyautojen perustan. Elämäntapa-auto ID.BUZZ sekä sen pakettiautoversio ID.BUZZ Cargo, joka on suunniteltu kaupunkiolosuhteisiin, valloittavat tulevaisuudessa markkinoita täyssähköisinä versioina. Uusi Multivan ottaa nyt roolinsa erittäin monikäyttöisenä mallina, ja ensimmäistä kertaa se tulee saataville myös ladattavana hybridinä. Uusi Multivan tarjoaa paikallisesti päästötöntä ajoa, pelkällä sähköllä, ja samaan aikaan sen kokonaistoimintamatka tekee siitä ideaalin matkakumppanin myös pidemmille matkoille. Jopa 4053 litran tavaratila luo mahdollisuuden kuljettaa myös isompia urheiluvälineitä ja sen 2000 kg vetokyky luo lisää vaihtoehtoja tavaroiden kuljettamiselle. Uuden Multivanin lanseeraus tapahtuu Suomessa alkuvuodesta 2022.

Uusi Multivan

Multivan saapuu markkinoille kolmella eri varustelutasolla: Multivan, Life tai Style – ja on saatavilla maksimissaan seitsemänpaikkaisena. Multivan on suunniteltu erityisesti perheille ja aktiivisille harrastajille, jotka tarvitsevat paljon tilaa – täysin uusi istuinjärjestelmä ja tilava tavaratila ovat nyt entistä helpommin muokattavissa. Lisää tilaa on myös saatavilla pidemmän malliversion muodossa, joka tulee saataville  normaalipituisen version rinnalle.

Ladattava hybridi

Yksi tärkeimmistä tekijöistä suunnittelijoiden pöydällä oli tuoda uusi Multivan markkinoille myös ladattavana hybridinä. Ladattavan hybridin etuna on paikallisesti päästötön ajo pelkällä sähköllä esimerkiksi kaupunkialueilla, ja samalla bensiinimoottorin tuoma kokonaistoimintamatka pidemmille matkoille. Uuden Multivanin ladattava hybridi kulkee tulevaisuudessa nimellä Multivan eHybrid ja sen sähkömoottorin ja bensiinimoottorin yhteisteho on 160 kW (218 hv), maksimivääntö 350 Nm. Sähkömoottorin teho on 85 kW (116 hv) ja TSI-bensiinimoottorin teho 110 kW (150 hv).

Uuden Multivanin sähkömoottorin energiasisältö on 13 kWh, jolloin pelkällä sähköllä voidaan ajaa tyypilliset päivittäiset ajomatkat. Uuden Multivanin ladattava hybridi käynnistyy aina kun mahdollista EV-tilassa, ja siten lyhyet matkat on helppo ajaa pelkällä sähköllä. Sähköllä ajettaessa ladattavan hybridin taloudellinen TSI-bensiinimoottori puuttuu peliin vasta yli 130 km/h nopeuksissa tai riippuen akun varaustasosta.    

Muut voimalinjavaihtoehdot

Ladattavan hybridin rinnalle uusi etuvetoinen Multivan tulee saataville myös kahdella eritehoisella, nelisylinterisellä, polttomoottorilla varustettuna – teholuokissa 100 kW (136 hv) ja 150 kW (204 hv). Pienemmän TSI-bensiinimoottorin maksimivääntö on 220 Nm ja tehokkaamman puolestaan 320 Nm. Myöhemmin valikoima täydentyy nelisylinterisellä TDI-dieselmoottorilla, teholuokaltaan 110 kW (150 hv).

DSG-automaattivaihteisto

Uuden Multivanin kaikki moottorivaihtoehdot on varustettu DSG-automaattivaihteistolla. Uusi 6-vaihteinen DSG-automaattivaihteisto on kehitetty erityisesti ladattavaan hybridiin. Perinteisissä TSI-bensiinimoottori- ja TDI-dieselmoottoriversioissa on käytössä 7-vaihteinen DSG-automattivaihteisto. Uudessa Multivanissa on nyt myös käytössä ensimmäistä kertaa shift-by-wire-tekniikka, jolloin vaihteenvalitsin ei ole enää mekaanisesti yhteydessä vaihteistoon, vaan vaihteet vaihdetaan elektronisesti. Myös itse vaihteenvalitsin on muotoiltu uudelleen.

Osittain automaattista ajamista

Uudessa Multivanissa on myös aikaisempaa enemmän kuljettajaa avustavia järjestelmiä – valittavissa on yli 20 erilaista järjestelmää. Vakiovarusteena ovat mm. ympäristönvalvontajärjestelmä Front Assist hätäjarrutustoiminnolla, uusi kääntymisavustin, liikennemerkkien tunnistus, kaistanpitoavustin Lane Assist sekä vakionopeudensäädin. Ensimmäistä kertaa saatavilla on myös Volkswagenin osittain automaattista ajamista tukeva IQ.DRIVE Travel Assist -järjestelmä. Mikäli kuljettaja haluaa, uudistunut Multivan voi avustaa ohjauksessa, jarruttamisessa ja kiihdytyksissä aina 210 km/h nopeuteen saakka.

Mitat

Multivanin mittasuhteet ovat myös muuttuneet. Verrattuna edeltäjäänsä, se on nyt sekä pidempi että leveämpi. Samaan aikaan auto ei ole yhtä korkea kuin aikaisemmin mutta pääntilasta ei ole jouduttu luopumaan – esimerkiksi panoraamakattoluukun kanssa, pääntilaa on jopa aikaisempaa enemmän. Uusi Multivan on 1941 mm (+37 mm) leveä, 4973 mm (+69 mm) pitkä ja 1903 mm (-47 mm) korkea. Sen akseliväli on 3124 mm (+124 mm). Multivan tulee saataville myös pitkänä versiona, jolloin sen pituus puskurista puskuriin on 5173 mm (-131 mm) – akselinvälin ollessa sama. Tavaratilaa  normaalimittaisessa versiossa on 469 litraa (kolmannen istuinrivin takana). Mikäli tavaratilaa käytetään toiseen istuinriviin saakka tavaratila kasvaa 1844 litraan (panoraamakattoluukun kanssa 1850 litraa). Mikäli koko tavaratila aina ensimmäiseen istuinriviin saakka on käytössä, tilaa on 3672 litraa. Pidemmän malliversion kohdalla luvut ovat 763, 2171 ja 4005 litraa (panoraamakattoluukun kanssa 4053 litraa).

Karismaattista muotoilua ja uusia ominaisuuksia

Uuden sukupolven Multivanin muotoilu on uudenlaista mutta samalla se on tunnistettavissa edellisistä sukupolvista. Esimerkiksi auton sivulinjat on samankaltaiset kuin T3-mallissa. Mikäli uuden Multivanin tilaa kaksivärisenä, sivulinjan korostuksen huomaa entistä selvemmin. Uudessa Multivanissa on myös elementtejä T4-sukupolvesta, kuten konepellin muotoilu.

Uusi Multivan ei ole uudistunut pelkästään ulkoa vaan myös sisällä on tehty uudistuksia. Uudenlainen ohjaamo – 10,25” digitaalinen mittaristo ja 10” kosketusnäytöllä varustettu Ready 2 Discover -infotainment-järjestelmä. Useimmat toiminnot nyt ovat digitaalisia ja toimivat kosketusnäppäimistöllä.

Uusi Multivan on suunniteltu myös teknisesti uudelleen. Ensimmäistä kertaa käytössä on mm. sähkötoiminen takaluukku Easy open&close -toiminnolla. Uutena ominaisuutena saataville tulee sivuovi, joka voidaan avata samalla tavalla – tarvitaan vain jalan heilutus. Ovet voidaan avata myös sisäpuolelta perinteisemmin nappia painamalla. Toinen uusi ominaisuus on IQ.LIGHT-led-matriisiajovalot, jotka voi tilata lisävarusteena, vakiovarusteisten led-ajovalojen tilalle. Lisäksi kaikissa malliversioissa on led-takavalot vakiovarusteena.

Uuteen Multivaniin on myös saatavilla kaksiosainen panoraamakattoluukku. Sen lasi on päällystettyä laminoitua turvalasia, joka vähentää auringon lämpösäteilyä 44%. Etuosassa se on 913 mm leveä ja 403 mm pitkä, ja toisen istuinrivin kohdalla leveys on 900-910 mm ja pituus 1284.

Uusi kiskojärjestelmä

Multivanissa ei ole koskaan ollut keskikonsolia mutta pöytä on ollut saatavilla kaikkiin malleihin. Nyt nämä kaksi on uudelleensuunniteltu ja yhdistetty. Uusi monikäyttöinen pöytä on integroitu myös uudelleensuunniteltuun istuinten kiskojärjestelmään. Uuden innovatiivisen lukitusjärjestelmän ansiosta, pöytää voidaan käyttää joko keskikonsolissa kuljettajan ja etuistuimen välissä tai auki taitettuna pöytänä mukipitimineen ja säilytystiloineen toisella ja kolmannella istuinrivillä.

Multivan on aina ollut tilan käytön monitaituri. Uudessa Multivanissa on tilankäyttö viety jälleen astetta pidemmälle. Uutena on kolmannen rivin yksittäiset istuimet – yhtenäinen takaistuin on poistunut. Lisäksi sekä toisen että kolmannen rivin istuimet on taitettavissa alas ja ne ovat jopa 25 % leveämmät kuin ennen – riippuen istuimen paikasta matkustamossa, istuimen paino on 23-29 kg:n välissä. Nyt istuimet on helpompi poistaa kokonaan tai muokata niiden paikkaa auton sisällä, näin esimerkiksi istuimet voidaan pitää vain auton yhdellä sivulla, jolloin myös pidempien tavaroiden ja esineiden kuten polkupyörien kuljettaminen helpottuu. Takaosassa istuimia voi olla maksimissaan viisi. Kiskojärjestelmä on myös sähköistetty, jolloin ulompiin istuimiin on saatavilla lämmitys.

Suomessa uuden Multivan-malliston hinnastot, lisävarustehinnastot ja varusteluversiot julkaistaan myöhemmin syksyllä 2021. Uusi Multivan lanseerataan Suomessa sekä normaalina että pitkänä versiona alkuvuodesta 2022.

Lähde: News Cision

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *