Tampereen Hervannassa testataan robottiautoja osana julkista liikennettä

Tampereen Hervannassa alkaa reilun kahden kuukauden mittainen robottiautojen kokeilu vuoden 2022 alussa Business Tampereen koordinoimalla testialustalla. Kahdella ajoneuvolla toteutettava pilotti kuljettaa matkustajia maksutta. Pilotin tarkoituksena on tutkia, kuinka robottiautot voivat tulevaisuudessa täydentää Tampereen julkista liikennettä.

Tampereella toteutetaan tammi-maaliskuussa julkisen liikenteen palvelukokeilu, jossa kaksi robottiautoa kuljettaa matkustajia Hervannan alueella noin 3,5 kilometrin reitillä maksutta. Tampereen kaupunki kehittää kokeilun avulla ratikan syöttöliikennepalveluita ja kerää kokemuksia siitä, kuinka robottiautot voivat tulevaisuudessa täydentää julkista liikennettä. Pilotti toteutetaan Hervannan testialueella, jota koordinoi Business Tampere.

”Ratikan täsmällisyys ja tiheä liikenne houkuttelevat luontaisesti matkustajia laajalta alueelta. Seuraamme Nyssessä mielenkiinnolla, miten robottiautojen tarjoama liityntäliikennepalvelu otetaan vastaan Hervannassa”, toteaa joukkoliikennejohtaja Mika Periviita Tampereen seudun joukkoliikenteestä.

Turvallisuus edellä

Robottiautokokeilu toteutetaan kahdella suomalaisen teknologiayritys Sensible 4:n automatisoimalla Toyota Proace -tila-autolla. Yrityksen ohjelmisto on erityinen siitä, että se toimii myös haastavissa sääolosuhteissa. Ohjelmistoa on testattu useita kertoja Lapin talviolosuhteissa ja pilotteja järjestetty ulkomaiden lisäksi esimerkiksi vilkkaassa Helsingin Pasilassa, jossa myös osa reitistä ajettiin raitiovaunun rinnalla.

Turvallisuus on kaikissa autonomisen liikkumisen kokeiluissa ensisijaista. Ohjelmistokehityksen taustalla on vuosikymmenten kokemus ulkona vaihtelevassa säässä toimivista roboteista. Ajoneuvoissa on aina mukana kaiken varalta turvakuljettaja, joka tarvittaessa voi ottaa haltuunsa ajoneuvon hallinnan.

“Jos on ollut aiemmin robottiauton kyydissä, Hervannan autoissa luultavasti yllättyy vauhdista sekä ajon tasaisuudesta. Ajoneuvon sensorit ottavat huomioon niin jalankulkijat, pyöräilijät kuin muut ajoneuvot, ja ohjelmisto mahdollistaa ajamisen lumen peittämillä kaistoilla sekä kovassakin lumisateessa”, kertoo Sensible 4:n liiketoimintajohtaja ja perustajajäsen Jussi Suomela.

Hervannassa kehitetään tulevaisuuden liikennettä yhteistyöllä

Robottiautopilotti toteutetaan Hervannassa sijaitsevalla autonomisen liikkumisen testialueella. Tulevaisuudessa testialueella voi tehdä muitakin automaattisen liikkumisen kokeiluja ja palveluita, ja testireittejä suunnitellaan ja kehitetään testaajien tarpeiden ja kiinnostuksen mukaan.

“Hervannan testialue on palveleva testialusta, jossa tiedeyhteisöt, teollisuus, kaupunki ja yritykset kehittävät älykästä liikkumista yhdessä. Robottiautopilotin kaltaista toimintaa haluaisimme enemmänkin testialustalla nähdä”, kertoo Markku Niemi, Yhteydet-ekosysteemin asiakkuusvastaava Business Tampereesta.

Älykkäiden kaupunkien suunnittelija Sitowise Oy on luonut Hervannan alueesta ns. digitaalisen kaksosen työkaluksi uusien liikkumispalveluiden suunnitteluun. Digitaalinen kaksonen on toteutettu Tampereen kaupungin STARDUST-hankkeessa.

Digitaalinen kaksonen tarjoaa yhteistyökumppaneille mahdollisuuksia kokeilla uusia älyliikenteen ja automaattisen liikkumisen palveluja virtuaalisessa ympäristössä ennen siirtymistä varsinaiselle fyysiselle Hervannan testialueelle”, kertoo STARDUST-hankkeen projektipäällikkö Maarit Vehviläinen Tampereen kaupungilta.

Robottiautokokeilu pähkinänkuoressa

  • Alkaa tammikuun alussa ja kestää kaksi kuukautta
  • Reitti kulkee myötäpäivään: Hervannan valtaväylä, Teekkarinkatu, Ahvenisjärventie, Opiskelijankatu
  • Reitti on noin 3,5 km pitkä ja se sisältää 10 pysäkkiä
  • Nopeusrajoitus alueella 40 km/h
  • Palvelu on matkustajille maksuton

Liikennöintiaikataulu ja ohjeita matkustajille julkaistaan joulukuussa. Kokeiltava palvelu toteutetaan osana SHOW-projektia, joka on saanut rahoitusta Euroopan Unionin tutkimuksen ja kehityksen Horisontti 2020 puiteohjelmasta. Sitowise koordinoi SHOW-projektia Suomessa.

Lähde: STT Info

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *